Säkringsändring

Rätt säkring i förhållande till förbrukning?

Här kan det finnas pengar att spara!

Skruva på vanor och säkra ner

Att uppskatta hur mycket el hushållet förbrukar kan vara svårt och de allra flesta av oss vill ha en säkringsstorlek som vi med säkerhet vet räcker i förhållande till den ström som används. Här kan det dock finnas pengar att spara. Genom att säkra ner kan du påverka din elnätskostnad till din fördel. Du kan också vara mer strategisk i ditt användande och med det klara dig på en mindre säkringsstorlek. Har du några vanor du kan skruva på för att minska din förbrukning?

Huvudsäkringarnas roll

Huvudsäkringarna sitter oftast i närheten av din elmätare och har två funktioner. Dels skyddar de din anläggning om ett elfel skulle uppstå och dels anger de hur mycket el du kan använda samtidigt. Om du, till exempel, har bytt värmekälla eller ska genomföra någon annan större förändring hemma bör du se över din huvudsäkring.

Fråga alltid ett proffs först

Ta alltid kontakt med en elinstallatör om du går i tankar att säkra ner, eller upp, hemma. Hitta en pålitlig och lokal elinstallatör på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Ta mig till Elsäkerhetsverkets sida Länk till annan webbplats.

Frågor & svar

Kostnaden för att utföra säkringsändringen är något mellan dig och den elinstallatören du anlitar för arbetet.

Aktuella prislistor och vad du betalar för förbrukningen med din säkringsstorlek hittar du här.

Här följer några tips!

  1. Är dina maskiner och apparater på ålderns höst? Gamla vitvaror är inte god vän med elräkningen. Det som kan verka som en stor investering kan vara en sparad slant i slutändan. Se över dina vitvaror och kanske hittar du en riktig energitjuv.
  2. LED-lyckans strålar skall skina på dig! LED-lampor slukar inte energi på samma sätt och håller dessutom längre.
  3. Är huset tillräckligt isolerat? Runt fönster och dörrar kan det ibland dra och med relativt små medel kan du täta och behålla värmen på ett effektivare sätt.
  4. Säg goodbye till Standby – slå av dina apparater helt när du inte använder dem. Dra ur laddsladdar och annat som tjuvar ström.
  5. Har du möjlighet att skaffa solceller kan det vara klokt att investera i paneler på taket. Då kan du titulera dig både konsument och producent.

Våra årstider till trots fungerar solceller, i de allra flesta fall, alldeles utmärkt i vårt område. Faktum är att kylan till och med kan effektivisera produktiviteten i panelerna.

Läs mer om vad du, som nyfiken och eventuellt snart blivande elproducent, bör tänka på innan du bestämmer dig här.

Få koll på din förbrukning
på Mina sidor

På Mina sidor kan du se över din förbrukning och hitta dina fakturor.

Var informationen på sidan till hjälp?