Elbilar och laddinfrastruktur

Har du en elbil eller funderar du på att skaffa en? Här finns information som kan vara bra att känna till kring Elbilsanvändningen i Sundsvallsområdet.

Operatören Bee ansvarar för drift, service och administration av våra publika laddstationer i Sundsvallsområdet. När du vill ladda din elbil vid någon av våra laddstationer behöver du ett laddkort från Bee som du köper för 150 kronor. Läs mer på Bee´s hemsida om vad det innebär att våra laddstationer ingår i deras laddnätverk.

Hitta närmaste laddare

  •  Var försiktig med laddningskabeln då den kan slitas av grova ytor som till exempel asfalt och betong
  • Det är viktigt att du undersöker hur höga effekter, och hur länge, vägguttaget klarar av den här typen av påfrestning.
  • Schukoladdning, det vill säga laddning via vanligt uttag, ska endast ske i situationer där du inte har tillgång till någon bättre lösning. Ställ då strömmen till 8-10 Ampere och ladda under uppsikt.

Vad kan hända om du laddar fel?

Det kan uppstå varmgång/överhettning i eluttag, i kopplingspunkter och i elcentralen om anläggningen har brister. Det betyder att det finns en risk för brand. Det finns också en risk att jordfelsbrytaren inte skyddar om den inte är anpassad för laddning av elbilar.

Elbilar är fortfarande relativt ovanliga i Sverige och därför är statistiken, på de vanligaste felen som kan förekomma, inte tillförlitlig. Vårt grannland Norge, där elbilspopulation är större, visar statistik på att varmgång/överhettning är ett av de vanligaste felen som uppkommer under laddning.

Här och här kan du läsa mer om laddning av din elbil.

Vad är det för skillnad mellan en elbil och en laddhybrid?

En elbil har bara en elmotor och går uteslutande på el som lagras i ett batteri. En laddhybrid har både elmotor och förbränningsmotor av något slag. Laddhybriden finns i olika kombinationer där förbränningsmotorn antingen driver en generator som laddar ett batteri eller att den kopplas in mot drivlinan.

Hur långt kan jag åka med en elbil?

Det är många faktorer som spelar in i den frågan. Körstil, batterikapacitet och bilmodell är några faktorer som gör skillnad. Teslas Model S klarar en sträcka på 50 mil under milda väderförhållanden medan Nissan Leaf klarar 20 mil.

Vad händer när batteriet i bilen tar slut?

Elbilen varnar i god tid när batteriet börjar närma sig slutet och kan till och med sänka prestandan på bilen för att det ska räcka hela vägen. Men skulle man mot förmodan få ”soppatorsk” kan bilen bogseras som alla andra bilar fast till närmaste uttag istället för närmaste bensinstation.

Vad har elbilen för batterier och hur länge håller de?

Nästan alla elbilar på marknaden har litiumjonbatterier, samma typ som finns i våra mobiler och bärbara datorer. De kan lagra mycket energi per viktenhet och tål många laddningar utan att tappa i kapacitet. Litiumjonbatterier bedöms hålla bilens livslängd.

Vad kostar en elbil?

Inköpspriset för en elbil kan idag vara lite högre än för en konventionell bil, beroende på vilket märke och modell det rör sig om. Tack vare de lägre drift- och underhållskostnaderna så är en elbil ändå vara en mycket lönsammare affär. Generellt förbrukar en elbil 2 kWh/mil vilket ger en kostnad på 2-3 kr/mil jämfört med 10 kr/mil för en fossildriven bil. I takt med ökad efterfråga och billigare batterier kommer elbilarnas inköpspris att sjukna rejält, så vi spår en ljus framtid.

Vad är typ 2 mode 3?

Den europeiska standarden för laddning av elbilar som beslutades av Europas energi- och fordonsindustri och officiellt började gälla 2017. Alla smarta laddare (normal) i Green Highway-projektet följer denna standard, samt den japanska som kallas för typ 1.

Vad är CHAdeMO och CCS?

Är de två standarderna som idag finns för snabbladdning (DC). CHAdeMO är ett japanskt koncept som majoriteten av icke europeiska biltillverkare använder sig av. CCS (Combined Charge Station) är europeiskt och kommer vara den standard som gäller i Europa för snabbladdning efter år 2019. Green Highway-projektets snabbladdningsstationer har båda standarderna.

Green Highway är ett projektsamarbete mellan de tre kommunerna Sundsvall, Östersund och Trondheim. Denna gröna korridor representerar ett samarbete som har hållbarhet i fokus och framtidsvisioner om en region med fossilfria fordonstransporter.

Sundsvall Elnät tillsammans med Jämtkraft, Mittuniversitet och Energimyndigheten jobbar nu med ett nationellt projekt där en laddinfrastruktur längs med Green Highway byggs ut i Västernorrland och Jämtlands län. Vill du lära dig mer om Green Highway så kan du klicka här.