Möt Sebastian – noggrann planeringsingenjör som trivs som bäst bland bergstopparna

"Det var bara att mata på. Kötta liksom"

Vill du läsa mer om våra medarbetare? Kika in i Kollegakollen.

Om Sebastian

Turerna kring Sebastian och Sundsvall Elnät har varit många och sin elnätsdebut gjorde han redan 2013. Från sommarjobb, till examensarbete, till fast anställning. 2016 tog kärlekssagan slut när Sebastian bestämde sig för sluta och helt fokusera på mottagningsstationer. Åtta år senare sitter han återigen på Sundsvall Elnät och Förrådsgatan, nu som fullfjädrad planeringsingenjör.

 

- Gammal kärlek rostar aldrig, säger Sebastian och skrattar till. Det är något visst med det här bolaget. Man är mån om att alla som jobbar här ska må bra, inifrån och ut. Konsultandet, som jag gjort i några år, är mer att bara mata på. Kötta liksom.

När jag träffar Sebastian sitter han och planerar för en kunds solcellsanläggning. Det är av allt att döma högtryck på förfrågningarna och det är då han mår som bäst.

- Jag älskar att räkna. Riktigt nörda ner mig. Klura och fundera. Det är otroligt kul att så många vill producera egen el. Och det ställer höga krav på oss som elnätsägare- det ska vi ha!

Något som skiner igenom när Sebastian pratar är att han tycker att det finns en mervärde i att jobba åt sin egen hemkommun. Att bygga ut, och förstärka, sin egen stad. Benämningen förnybar energi har knappast undgått någon och att få vara en del av lösningen känns både hedersfullt och utmanande.

- Solceller, batterier, fler laddstolpar - det är så hett just nu. Vårt jobb är att planera, och möta upp med ett elnät för framtiden. Det är inget man gör på en kafferast utan där krävs samarbete och noggrannhet. Tur att jag är riktigt skaplig på båda, hahaha.

Glad kille i solglasögon

Taxi Sebastian - var god dröj!

Livet med två barn på två olika förskolor kräver sin prilla och det är allt jämt så dagarna börjar för Sebastian. En snus, en 40 minuters taxi-runda, en snabb kopp kaffe och upp med datorn. Hur dagen sedan ser ut varierar även om det finns vissa fasta hållpunkter som Sebastian ogärna missar.

- Torsdagstabatan tillsammans med hurtbullarna nere i gymmet. Alltid 11.00 på torsdagar. Det är grymt skönt att kunna träna på lunchen och att ha så nära dit. Livet med barn gör en effektiv, säger Sebastian och sneglar på klockan.

Utöver träning har vår gode Sebastian alltid varit svag för fartfyllda äventyr. Slalom, bergsklättring och det kanske mest nervkittlande av allt - paragliding. Något som han hoppas kunna göra mer av när barnen vuxit på sig. Fram till dess planerar han nu för ett inköp som med all säkerhet kommer att ge både fart och risk.

- Jag ska köpa en motorcykel! Det ska bli galet kul. Jag älskar saker som går snabbt. Fast jag ska ju hålla hastighetsbegränsningarna så klart, säger Sebastian och ger mig en lätt blinkning med ena ögat, fri för tolkning.

Efter det här goa snacket inser jag att Sebastian är en kameleont betraktad. Ena sekunden - en noggrann och analytisk matematiker med huvudet på skaft och i den andra sekunden ser jag honom gå in i telefonkiosken, snurra ett varv och komma utflygande som någon form av Stålmannen-replika. Redo för nya äventyr.

5 snabba

Vad är din superkraft?

Fokus! Folk har så jädra svårt att fokusera nu för tiden. En massa störningar runt om. Jag har inga sociala medier alls - INGA! Det håller mig fokuserad.

Vad är det första du skulle göra om du vann 82 miljoner?

Räkna pengarna :) Det skulle bli en bra fest för några polare till att börja med. Sen får det bli en Lamborghini och ett mansion någonstans. I all sin enkelhet.

Vad är det första du gör när du kliver upp på morgonen?

Tyvärr så tar jag en snus och en kopp kaffe. HR-Kickan får väl hicka nu när hon läser.

Vilken kändis skulle du helst ta en fika med?

Gaaah, jag kan ingenting om kändisar! Inga sociala medier och inga filmer. Någon stor klättare skulle va häftigt att fika med. Ueli Steck och Göran Kropp hade ju varit något men båda är döda. Fredrik Sträng! Jag säger Fredrik Sträng!

Vilken titel hade du gett boken om dig och ditt liv?

Den är ju halvskriven, men "Som på räls" kanske… jag menar, det har ju gått smärtfritt hittills!

Vill du veta mer om

vår arbetsplats?

Hos oss är det du som är i fokus, och vi strävar efter att skapa en arbetsmiljö
där dina idéer välkomnas och ditt välmående prioriteras.

Var informationen på sidan till hjälp?