Strömavbrott för 11 000 Sundsvallsbor 22 november


Under onsdagskvällen drabbades cirka 11 000 kunder i Sundsvall av ett omfattande strömavbrott beroende på en störning i Eons överliggande regionnät. Regionnätsfelet spred sig till två mottagningsstationer i Sundsvalls lokala elnät som distribuerar elen vidare till hushåll och företag i stan.

Det var mottagningsstationerna i Gärdetjärn och Granlo, som tillsammans förser delar av Alnö, Bergsåker, Bydalen, Nacksta, Sallyhill, Korsta, Skönsberg och Haga med ström, som drabbades av felet och gjorde att Sundsvall Elnäts skyddsfunktioner bröt strömmen.

– Skyddsfunktionerna bryter strömmen för att inte människor och egendom ska bli skadade vid ett fel av den här typen, så utrustningen gjorde precis vad den skulle, säger Anders Söderberg, driftchef på Sundsvall Elnät.

Drabbade Sundsvallsbor var utan ström i över en timme under onsdagskvällen. Samtidigt som felet inträffade hade bolaget oturligt nog en webbsida ur funktion, vilket gjorde att flertalet kunder fick ta del av information via Facebook.

Under dagen idag kommer Sundsvall Elnät och Eon att gå igenom rutinerna och gå till botten med vad som orsakade felet hos Eon för att minska sådana här skador i framtiden.