Skjuter du krislådan på framtiden?

Se till att du klarar dig i 72 timmar

Trots att vi arbetar ihållande för att bevara vårt driftsäkra elnät kan oförutsedda händelser ske, som dessutom kan vara utom vår påverkan. Att kunna laga mat, ladda telefonen och värma upp huset tar vi för givet, men är du förberedd om du blir utan ström i tre dygn?

Den enkla vardagen vilar i våra händer

Mycket av en fungerande och enkel vardag vilar i våra händer. Våra kunder räknar helt enkelt med att vi ska se till att det lyser, vilket naturligtvis är vårt mål. Alla som bor i vårt elnätsområde ska känna sig trygga med att lamporna lyser, spisen funkar och tvättmaskinen går. Dock kan oförutsedda händelser ske, där vi inte har något att sätta emot. I en stad som växer med nya bostadsområden, parker och industrier händer det ibland att kablar grävs av och även om vi har dygnet runt jour, kan skadan vara omfattande och tidskrävande. Därför är det alltid bra att säkerställa att du, eller ni, har det som krävs för att klara er utan el i 72 timmar.

Vatten

Fyll vattendunkar, beräkna 3-5 liter vatten per person och dag. Ställ vattnet mörkt och svalt så håller det längre.

Mat

Se till att ha ett stormkök och T-sprit samt matvaror med lång hållbarhet. Konserver, torr mat, proteinbars, nötter och kaffe är exempel på vad som kan vara bra att alltid ha hemma.

Belysning & värme

Tändstickor, pannlampa, värmeljus och ficklampa underlättar avsevärt vid ett strömavbrott. Se också till att ha filtar och varma kläder till hands. Även under sommarhalvåret. Och - glöm inte att köpa batterier till din ficklampa.

Sjukvård

Oavsett om det är strömlöst eller inte är det alltid bra att ha ett första hjälpen-kit hemma. Fyll även på med toapapper och våtservetter för hygienens skull och se till att ha dina receptbelagda mediciner hemma.

Övrigt

När du fyllt din krislåda med ovan nämnda saker behöver du säkerställa att du har en giltig id-handling och kontanter så du klarar dig. En vevradio håller dig informerad om läget och laddade powerbanks är alltid bra att ha. Skriv också ner viktiga telefonnummer och adresser på en vanligt papper.