Tekniska krav
Nedan kan du läsa om vilka krav vi ställer på din produktionsanläggning
Tekniska krav produktionsanläggning
Typ A
- Maximalt tillåtna enfas märkeffekt är 3kW, Sundsvall Elnäts rekommendation är att alltid
använda 3-fas anslutning. - Alla anläggningsprodukter ska vara CE-märkta. Om anläggningen är CE-märkt följer den standarder och säkerhetskrav som fastställts av EU.
- Installationen bör följa Energiföretagen Sveriges handbok ”Anslutningar av elproduktion till
lågspänningsnätet - ALP” eller ”Anslutning av produktionsanläggningar till
mellanspänningsnätet - AMP”. - Installation får enbart utföras av ett auktoriserat elinstallationsföretag och utföras enligt
gällande standard. - Stickproppsanslutningar är inte tillåtet.
- Gruppcentral och mätarskåp ska ha särskild märkning som visar att anläggningen har
elproduktion. - Elproduktionsanläggningen ska ha ett Ö-driftskydd. Ö-driftskydd är en funktion eller en enhet som används för att skydda elproduktionsanläggningar mot skador orsakade av för höga strömmar.
- Huvudbrytaren/arbetsbrytaren ska vara låsbar och alltid finnas tillgänglig för Sundsvall Elnät.
Alternativ 1: Installera brytare (lastfrånskiljare) på produktionsanläggningen. Den ska vara placerad utomhus och vara enkelt åtkomlig. Brytaren ska vara låsbar i öppet läge.
Alternativ 2: Kundens befintliga huvudbrytare kan användas som arbetsbrytare om den är enkelt åtkomlig, låsbar i öppet läge och inkopplad efter elmätaren. Huvudbrytaren måste i sådana fall vara placerad utomhus i ett fasadmätarskåp eller stolpskåp och anläggningens huvudbrytare vara placerade efter elmätaren sett från nätet. Enligt ordningen: mätarsäkring - mätare - brytare. Vid äldre mätartavlor kan omtrådning behövas och det är då viktigt att utförandet följer den nu gällande standarden beträffande beröringsskydd, rätt dimensionering av plintar, huvudbrytare och säkringsapparater o.s.v. - Elmätare som är anpassad för elanvändning och elproduktion måste vara installerad innan
drifttagning. Installationen utförs av Sundsvall Elnät och är kostnadsfri. - Anläggningsinnehavaren har ansvar för att produktionsanläggningen underhålls och provas enligt tillverkarens specifikationer så att reläskydd och annan skyddsutrustning fungerar som det ska.
- Följande reläskyddsinställningar rekommenderas
Tid
Nivå
Överspänning (steg2)
60
253,0 V
Underspänning (steg 1)
0,2
264,5 V
Överfrekvens
0,5
>51,5 Hz
Underfrekvens
0,5
<47,5 Hz
Skydd mot oönskad Ö-drift
0,5
2,5 Hz/s frekvens-derivata
OBSERVERA att Produktionsanläggningen får inte tas i drift innan idrifttagningskontroll är utförd av Sundsvall Elnät AB.
Tekniska krav vid anslutning av produktionsanläggning till högspänning
Om din anläggning är ansluten till en högre spänningsnivå än 230V/400V gäller andra krav än för lågspänningsanläggningar. Principen är densamma och syftet är att garantera att Sundsvall Elnäts personal kan arbeta säkert i vårt elnät. Riktlinjerna i följande dokument är framtagna av Energiföretagen och auktoriserade installatörer ska känna till och efterleva dem vid installation.
- Se särskilt krav gällande sektioneringsfack efter mätplats. Installatör ansvarar för att märkning om risk för bakspänning görs vid mätfacket.
- AMP – Anslutning av produktionsanläggningar till mellanspänningsnätet.
Några särskilt viktiga punkter:
1. Under punkt 5.6 - Varje produktionsanläggning som ansluts till elnätet ska, som skydd för
elnätet, förses med nedanstående skyddsfunktioner:
– över- och underfrekvensskydd
– trefasigt över- och underspänningsskydd
– kortslutningsskydd
– jordfelsskydd
– skydd mot oönskad ödrift
2. Under punkt 5.7 - För att Sundsvall Elnäts personal ska kunna arbeta säkert vid nätägarens mätare och på det matande elnätet, ska låsbar elkopplare med brytförmåga för anläggningens totala märkeffekt monteras i anslutningspunkten till elnätsföretagets nät. Elkopplaren ska sitta lättåtkomligt för nätägaren, helst i direkt anslutning till nätägarens mätare.
I föranmälan ska Enlinjeschema för kundens anläggning bifogas.
Dokument med inställningar för skyddsfunktioner ska bifogas innan idrifttagning.