Vi ser till att det lyser i Sundsvall

Kanske tar du elen för given. Du stoppar kontakten i väggen och omedelbart förväntar du dig att lampan lyser upp rummet.

För oss är det ingen självklarhet, däremot är det vår vardag att du ska kunna ta strömmen för given. När lampan inte tänds och du inte kan ladda mobilen spelar väder, högtid eller klockslag ingen roll. Vi rycker alltid ut för att hjälpa dig och med våra krafter ser vi till att det lyser hos dig igen.

365 dagar om året förser vi Sundsvall med ström. Ett arbete som kräver kunnande och noggrannhet i att ständigt utveckla stadens elnät. Syftet; att leverera el och lysa upp Sundsvall utan vare sig avbrott eller avkall på säkerheten. Med vår unika elektriska kraft så har vi inte bara varit ett avgörande inslag i historien. Vår elektriska kraft kommer även att vara en viktig kugge i maskineriet för Sundsvalls framtid – för en hållbar framtid där alltmer elektrifieras.

Aldrig någonsin har det varit så i ropet att producera egen el, är det något för dig? Genom att bli din egen elproducent bidrar du till ett hållbart samhälle då solen är en förnybar energikälla och produktionen helt koldioxidfri. Du kanske dessutom kan spara några slantar!

Här kan läsa mer om dina förutsättningarna att ansluta en produktionsanläggning!

Nä, det här med distansförhållande funkar inte. Så här gör du slut med oss.

Vi har ingen uppsägningstid eller bindningstid på elnätsavtalet eftersom det är knutet till en viss bostad. Tänk bara på att tala om för oss när du flyttar! Det gör du via uppsägningsformuläret eller genom att ringa vårt kundcenter på 060-600 50 20.

Ditt elhandelsavtal upphör när du säger upp elnätsavtalet, men enligt de allmänna avtalsvillkoren är du skyldig att kontakta din elhandlare.

Nä, nu reder vi ut fakturan och energiskatten en gång för alla. Så här är det.

Som kund har du två olika elavtal, ett elnätsavtal med oss och ett elhandelsavtal med det företag som du köper din el av. Utöver dessa avtal har du ytterligare elkostnader under året. Du betalar moms och energiskatt månadsvis samt en myndighetsavgift en gång per år.

Det är vi som ditt elnätsföretag som står för drift och underhåll av elledningarna. Du som bor i vårt elnätsområde betalar en fast avgift för abonnemanget och en avgift för elöverföring per förbrukad kilowattimme (kWh). Det är en leveransavgift som baseras på den el som transporteras hem till dig. Utöver dina elnätskostnader tillkommer energiskatt och moms, som faktureras av oss som elnätsföretag. Energiskatten är en konsumtionsskatt som går till stadskassan. Både energiskattens och momsens storlek/summa bestäms därför varje år av riksdagen.

Av ditt elhandelsföretag faktureras du för den el du förbrukar. Du kan fritt välja elhandelsföretag och därmed påverka dina kostnader. Tecknar du inget avtal, får du automatiskt ett så kallat tillsvidarepris med ett anvisat elhandelsföretag.

En gång per år, under någon av årets första tre månader, betalar du en myndighetsavgift för elsäkerhet, nätövervakning och elberedskap. Även denna faktureras av oss som elnätsföretag.

Se Kalle Lindholm, på Energiföretagen Sverige, sammanfatta det hela!

Vill du få koll på din förbrukning? Logga in på Mina sidor, minasidor.sundsvallelnat.se, och läs mer.

Vi håller med, det är krångligt att förstå vad skillnaden mellan el och energi är. Så här är det.

Energi finns överallt – i vinden, solen och vågorna. Den finns även lagrad i fossila bränslen som kol, olja och naturgas. Kraftverken omvandlar energikällorna till el som sedan transporteras genom elnätet och hem till dig. Elen är alltså ett effektivt och flexibelt sätt att förflytta energi.

Vi som elnätsbolag äger, bygger, driftar och förvaltar de ledningar som elen transporteras i. Att vara kund hos oss är inget du kan välja utan styrs av om du bor i vårt elområde – centrala Sundsvall med omnejd samt Alnö.

Vem du vill köpa din el av, vilket elhandelsbolag du vill ha, väljer du själv och är inget som styrs av var i Sverige du bor.

Japp, det går att åka 15 mil utan soppa. Så här gör du.

Har du en elbil eller funderar du på att skaffa en? Det finns såklart både för- och nackdelar men ur miljösynpunkt är elbilen det bästa alternativet! Att den dessutom är billigare att köra och kräver mindre underhåll än en bil med förbränningsmotor är ett stort plus. Fortfarande kan räckvidden hos elbilen vara ett hinder, men en tur och retur till Utansjö klarar de flesta modeller på en laddning. Idag är Elnätet väl utbyggt över hela Sverige och de publika laddstationerna många. I Sundsvallsområdet tillhandahåller vi publika laddstationer som driftas och underhålls av operatören Bee.

Här kan du nörda ner dig mer!

Trots att våra hjELtar står redo årets alla dagar för att bevara vårt driftsäkra elnät kan oförutsedda händelser ske, som dessutom kan vara utom vår påverkan. Att kunna laga mat, ladda telefonen och värma upp huset tar vi för givet, men är du förberedd om du blir utan ström i tre dygn?

Här är saker som är bra att ha i sitt Krisförråd:

Vatten
Fyll vattendunkar, beräkna 3-5 liter vatten per person och dag. Ställ vattnet mörkt och svalt.
Mat
Stormkök och T-röd, matvaror med lång hållbarhet och bra näringsinnehåll. Till exempel: Konserver, torr mat, proteinbars, nötter, kaffe.
Belysning & Värme
Tändstickor, pannlampa, värmeljus, ficklampa (batteridriven eller med dynamo/vev).
Filtar och varma kläder
Sjukvård
Första hjälpen-kit, värktabletter, intimhygien, toalettpapper, våtservetter.
Se också till att ha eventuella receptfria mediciner hemma.

Övrigt
Kontanter och identitetshandling.
Vevradio– Lyssna på Sveriges radio P4.
Multiverktyg.
Batterier.
Powerbank-laddare till mobilen eller laddare med vev.
Viktiga telefonnummer och adresser på papper.

Här och här finns mer att läsa om vad man ska tänka på i händelse av kris.

Vill du få en sms-avisering när du drabbas av ett strömavbrott? Logga in på Mina sidor, minasidor.sundsvallelnat.se, och läs mer om hur du går tillväga för att aktivera funktionen.

Med start under 2020, och fyra år framöver, uppgraderar vi till smarta elmätare som ger dig större möjligheter att följa din elförbrukning. Det är ett lagkrav från EU och regeringen för att gynna egen elproduktion, samt möjligheten att energieffektivisera och påverka din elräkning.